Båtliv for nybegynnere

For deg som er helt ny på sjøen og aldri har satt din fot i en båt, kan det være litt skummelt å begi seg ut på vannet på egen hånd. Dette er sunt, for du skal ha respekt for sjøen, men de aller fleste kan mestre å føre en båt, og det kan være veldig morsomt.

Grunnleggende kunnskaper og teori

Før du gjør noe annet bør du sjekke hva reglene for båtførerbevis betyr for deg. Hvorvidt du trenger båtførerbevis er blant annet avhengig av hvor gammel du er, men uansett alder kan teorien du lærer på et kurs for å ta båtførerbevis være nyttig.

På nettsidene til for eksempel Kystverket finner du enkel informasjon om reglene som gjelder på sjøen. Helt grunnleggende konsepter som på hvilken side du skal passere motgående båter, må være på plass med en gang du skal ut på sjøen.

Velge båt

For de fleste som begynner å lære seg å føre en båt er valget allerede tatt. Du har sannsynligvis tilgang til en båt via for eksempel venner eller familie. Å gå til innkjøp av en helt ny båt, før du vet om du i det hele tatt setter pris på båtlivet, er ikke å anbefale. Gjør det enkelt, og bruk den båten du har tilgang til. Dermed kan du heller tøye strikken litt med tilhørende klær og sko, for eksempel fra kids brand store, til deg og barna.

Når du en gang kommer til innkjøp av egen båt kan det være greit å prøve å begrense seg og være realistisk. Du trenger selvfølgelig ikke å velge en gummibåt med elektrisk påhengsmotor, men husk at båten ikke er i bruk spesielt mange dager om året.

Sikkerhet og redningsvest

Både for nybegynnere og erfarne er sikkerhet på sjøen ekstremt viktig. Enkelte ting sier seg egentlig selv; drikk aldri alkohol når du kjører båt, og pass på at hastigheten er tilpasset forholdene. Det hadde vært utenkelig for nesten alle å kjøre bil etter å ha drukket bare et glass vin, men likevel er det dessverre mange som kjører båt med varierende mengder alkohol i kroppen. Det samme gjelder å kjøre med for høy hastighet, du må alltid føle deg trygg på at du har kontroll og rekker å stoppe før eventuelle hindringer.

Redningsvest er noe som bør være en selvfølge for alle. Dessverre syndes det mye mot dette, og det er ofte godt voksne og erfarne båtfolk som glemmer redningsvesten. Unnskyldningene kan være at det bare er snakk om en liten tur, eller at du er flink til å svømme. Det hjelper dessverre ikke, for hvis du faller bevisstløs i vannet hjelper det ikke om du er norgesmester i svømming. Redningsvest er også påbudt, så følg reglene.