Lyst til å nyte båtlivet? Lei en båt!

For mange er sommeren ensbetydende med lange dager på sjøen i en liten fritidsbåt, men det å eie en båt er ikke bare-bare. Det krever mye vedlikehold og det kan fort bli kostbart, samt at det å finne en båtplass i byhavnene er svært vanskelig og dyrt. I dag finnes det heldigvis mange muligheter for å leie en båt når det passer deg. Med fremveksten av delingsøkonomien har vi fått tjenester som AirBnB, Uber og mange andre tjenester som lar privatpersoner leie ut eiendom eller utføre tjenester. Delingsøkonomien har i hovedsak vokst frem som en følge av teknologiutvikling. Etterhvert som delingsøkonomien vokser vil man få bedre utnyttelse av eiendom og ressurser og dette er positivt for økonomien, men per i dag mangler det solide regelverk og lover som gir klare retningslinjer for de som ønsker å leie ut noe de eier som ekstrainntekt.

Båtdelingstjenester

I de siste årene har det kommet flere nettbaserte tjenester som gjør det mulig å leie båt fra privatpersoner. Fordelen med disse tjenestene er at de fungerer som et mellomledd og kan hjelpe til med sikker betaling, forsikring og som megler ved eventuelle konflikter. De tar seg også av mye av markedsføringen slik at det er lettere for båteier å finne kunder.

Leie båt av privatperson

En privatperson kan også leie ut sin egen båt dersom de ønsker det. Man kan undersøke annonser i lokalavisen eller på nettet for å finne båter til leie. Dersom du eier en båt kan du leie den ut og fakturere uten eget firma da virksomheten ikke er stor nok til at det er verdt å opprette et firma. Dette er en god måte å skaffe seg litt ekstrainntekt på dersom man ikke planlegger å bruke båten selv. Kanskje man ønsker å reise på ferie et annet sted eller at man er nødt til å jobbe i sommerferien.

Leie båt av et firma

Tidligere var man nødt til å gå via et firma dersom man ønsket å leie en båt. Det er finnes fortsatt muligheter for det i dag, men det kommer gjerne med en høyere prislapp. Et firma er avhengig av å betale alle kostnader i tillegg til å hente ut fortjenester og prisen vil derfor gå opp. Når det er sagt så tilbyr ofte et firma flere fordeler i form av forsikringer og support som gjør det enklere og mer bekymringsfritt å leie en båt fra et firma.

Alle vi som er båt-interesserte har en felles interesse i å gjøre båtliv og sjøen mer tilgjengelig for alle som ønsker, og det burde ikke være nødvendig å kjøpe en egen båt for å få en liten smak på dette livet. Vi ønsker alle velkommen på sjøen!