Sjøsyke

Båter har vært utrolig viktige for oss, i hele menneskets historie, og det er vanskelig å overdrive den gedigne effekten som de har hatt. Både på den generelle utviklingen av sivilisasjonen, men også senere, da det ble et viktig fartøy for å binde de ulike verdendelene nærmere sammen. En båttur kunne korte betraktelig ned på en tur som kunne ta flere måneder, eller som kanskje til og med var umulige å utføre. Det er vel også derfor båter ble oppfunnet så tidlig, fordi det var et prekært behov for slike fartøyer. Så fordelene som båter har gitt oss er da enorme, men det er også ikke uten noen ulemper.

Sjøsyke er noe som i de aller fleste tilfeller avhenger av erfaring og hvor vant du er med å være ute til havs. For visse så behøves det veldig lite, man kan bare være ute på sjøen og de blir kvalme. Det er jo litt trist å ha det, fordi det er ikke mye som kan sammenlignes med den deilige følelsen av det åpne havet, i solskinn. Sjøsyke defineres som en type av bevegelsessyke, på lik linje med de som blir bilsyke eller togsyke. For det meste handler det om at øynene dine ikke får med seg bevegelsene som skjer, som påvirker kroppen. Det betyr at hjernen får ulike signaler fra balansenervene og sanseoppfatningene, og det leder da til problemer som fører til bevegelsessyke. Sannsynligvis så har du opplevd det en eller annen gang i ditt liv. Du får kaldsvetting, kvalme, ubehag og oppkast. Altså ikke det man vil ha når man er ute på tur akkurat. Det er sjeldent at man behøver å kontakte lege, men om det skulle være noe du lurer på så kan du alltid gå inn på Kry.no for å få litt mer informasjon. Som oftest kan man jo bare få reisesyketabletter som man kan ta før reisenbegynner.

Det er noe som ofte rammer barn, da de lar blikket flakke rundt omkring, og om man ikke har litt fokus så kan det fort skje at man blir kvalm. Det pleier jo å gå over ganske fort, så det er generelt ingenting å være bekymret over. Nausea er et engelsk ord som kommer fra gresk. Det betyr faktisk helt enkel sjøsyke, hvor naus betyr skip. Vi har mye å takke grekerne for altså. Rundt om på nettet så finnes det mange råd du kan lese, men det beste er nok å se på profesjonelle sider, eller prate med legen. Som oftest er det lite å gjøre med det, da det ikke finnes noe forebyggende man kan gjøre.

Man får vel rett og slett bare være en tøff gutt eller jente, og tåle det til det går over!