Arktisk turisme i bakgården

Har du noen gang drømt om å dra på eventyr til det store magiske arktis? Du er ikke alene. Hvem har vel ikke sett naturprogram hvor blendende hvite sletter breier seg ut så langt øyet kan se, gigantiske lyseblå isfjell flyter forbi, og isbjørner labber gjennom det dramatiske landskapet på leting etter neste måltid. Det er ikke rart turismen til de arktiske områdene er i sterk vekst. Fler og fler ønsker å oppleve den unike stillheten og det eventyrlige landskapet, samt levemåten til de som bor nærmest den magnetiske nordpol. Inuitene, som de kalles, har overlevd det harde klimaet i mange hundre år. Er du ikke en av de som ønsker deg til nordpolen, men allikevel kunne tenkt seg en smakebit av arktis? Les videre!

Inuitene: Det arktiske folkeslaget

Inuiter, også kalt eskimoer, har utviklet bemerkelsesverdige metoder for å overleve livet i ekstrem kulde. Siden jordbruk er svært utfordrende i arktis var inuitene tradisjonelt et nomadefolk som livnærte seg på jakt og fiske. Nå har mange av dem slått seg ned, og tar i bruk mer moderne verktøy som snøscootere og skytevåpen, men noen av de gamle metodene er fortsatt i bruk. Også nordmenn har lært seg disse metodene. Et eksempel er bruken av kajakk, som regnes som en Helsefremmende aktivitet. Selv om de fleste steder i Norge ikke kommer i nærheten av den kulden du kan oppleve i arktis har den norske vinteren noe til felles med den arktiske. Nemlig snø og is. Disse to byggematerialene er alt en inuit trenger for å bygge en iglo, en form for husly tradisjonelt formet som en kuppel, og hvis du drømmer om en arktisk opplevelse, hvorfor ikke lag din egen iglo i bakgården?

Bygg din egen iglo

Iglo er en form for snøhus som bygges av inuiter om vinteren, ment for å beskytte mot ekstreme minusgrader. Faste snøblokker legges i et spiralmønster slik at en kuppel formes. Deretter fortsettes spiralen oppover mens snøblokkene gradvis legges nærmere midten av igloen. Slik vil du ende opp med en kuppel, som avsluttes med en tilnærmet rund blokk i toppen. Vær forberedt på å bli full av snø under arbeidet! Varme klær og dekkende sko anbefales på det sterkeste. Dr Martens sko er godt fottøy til bruk i snø. Inngangen til igloen legges vanligvis litt lavere enn gulvet på innsiden, slik at varm luft ikke siver ut like lett. På grunn av snøens isolerende egenskaper kan temperaturen være så lav som -45 grader på utsiden, og fortsatt holde komfortable 16 grader på innsiden. Hva venter du på? Ta med deg venner og familie og sett i gang med ditt eget arktiske bakgårdseventyr!