Båtliv for alle

Lykkelige ungdommer hopper i sjøen fra seilbåt

Det finnes så mange varianter av ulike båter og fartøy i dag, at vi kan alle finne noe vi liker og er fornøyd med. En ungdom vil kanskje helst ha fart og spenning. Ønske seg en liten båt med kjapp motor. Eller aller helst en vannscooter, selvsagt! Den borgerlige Regjeringen liberaliserte reglene for motorferdsel på vann og gjorde kjøring med vannscooter lovlig der dette tidligere var forbudt. Særlig eldre båteiere fnyser av dem som på død og liv vil ha høy fart på sjøen. Kanskje særlig fordi det støyer. Vi må huske at lyd bæres lettere over vann enn over land, så selv en liten én-takts motor kan høres langt avgårde. Vi kan alle finne glede i å suse avgårde over vannflaten i høy fart, men over tid vil de fleste sette mer pris på andre typer båter. Som kanskje går mye saktere, men de kommer frem til destinasjonen de også. På en mye mer komfortabel måte. Sjøen er til for alle – heldigvis.

Båtglede begynner allerede i barndommen

Vi mennesker som bor i et langstrakt kystland, vokser opp med naturlig dragning mot sjø og vann. I gamle dager var det vanlig at svært mange unggutter dro til sjøs allerede som 15-16 åringer. I dag er det langt færre sjøfolk igjen i den gamle sjøfartsnasjonen Norge. Men se på dem som fortsatt jobber på havet eller på oljeplattform. De er glade for å komme hjem til hus og familie i fri-periodene sine. Og enda lykkeligere når de vet de snart skal vende tilbake ut på havet. Småbarn elsker å leke ved og i vann. Hvem husker vel ikke barndommen gleder med å lage enkle korkbåter du slapp ut i bekker og på store pytter? Man trenger ikke velge det dyreste for å finne stor glede med båt. Det er ikke en gang nødvendig å kjøpe båt. Mange kompisgjenger har tilbrakt en skolesommerferie med å sanke sammen tønner, plastfat og andre flyte-elementer og bygget en flåte på toppen av disse. Selvbygde fartøy gir gleden av å mestre noe. Lage noe sammen med andre skaper sterke vennskapsbånd. Gleden over å bygge noe fra grunnen er ubetalelig og kan ikke kjøpes for penger.

Liten innsats gir stor gevinst

Ønsker du mest mulig båt for pengene; kjøp utenom sommersesongen. Straks høstmørket senker seg, kommer det ekstra mange båter for salg. Båteiere ser fordelen av å kvitte seg med båtene sine før de selv må stå ansvarlig for en ny død-sesong med leie av båthavn-plass eller vinteropplag på land. Når våren kommer er det greit å slippe den årlige vårpussen av en båt du uansett ikke planlegger å bruke selv kommende sommer. Apropos vårpussen; groer, alger og skjell vil alltid feste seg under kjølen. Bunnsmøring utsetter problemet, men kan ikke hindre det. Straks du skraper dette bort, vil båten gli lettere gjennom vannet og spare deg store summer i drivstoffutgifter. Som båtkjøper kan du derfor gjøre et godt kjøp når den ordinære båtsesongen er over. Selv nye, ubrukte båter kan prutes kraftig ned i pris når forhandlerne vil tømme lageret og gjøre plass til de nyeste årsmodellene. Sjekk av båt lån hos f.eks Sambla hva et forbrukslån koster deg – det er vel verdt det om du får kjøp båt ned mot halve prisen.