På bølgene blå

Sjøbris, vind i håret, lukten av saltvann. Havet betyr mye for mange mennesker, enten det gjelder minner fra skjærgårdssomre i oppveksten, en utpreget interesse for seiling, eller bare utsikten av et åpent hav som ligger langstrakt foran en. Opplevelsene og minnene av havet og sjølivet er like forskjellige som menneskene som har opplevd det, men felles for mange av dem er at de inneholder et praktisk medium; båten.

Båten er spesiell i den forstand at den at den brukes i så mange forskjellige sammenhenger. Enten det er som redskap i forbindelse med fiske, som sportsutstyr i forbindelse med seiling, som luksussymbol i form av en yacht, som rekreasjon under familiens søndagsutflukt, som fraktemedium i form av et lasteskip, eller som en feriedestinasjon i form av et cruiseskip ― båter kommer i alle former og for alle behov.

Mennesket og båten

Mennesket har alltid søkt å kapre havet. Livet oppsto i havet, og etterhvert som livet på land utviklet seg, har jordens landkrabater alltid søkt til havet for å livnære seg og bevege seg, og senere også for å utforske og for å la seg underholde.

Et godt historisk eksempel på hvordan havet har vært en viktig fartsåre, er innvandringen til Sør-Amerika fra Polynesia, slik oppdagelsesreisende Thor Heyerdahl ville bevise med sin Kon-Tiki-ferd. Andre, og nyere eksempler er vikingene, som brukte havet til å nå nye land og samfunn hvor de kunne herje og hente verdier. Senere ble handelsruter til sjøs meget viktige for verdensøkonomien, og fortsetter å være det i dag.

Sentralt for alle disse aktivitetene på havet, er båten. Tidligere tiders mennesker bygde flåter, med de materialer de kunne finne tilgjengelig i områdene rundt seg. For vikingene var det snakk om fasjonable skip med tekniske løsninger for å oppnå maksimal fart samtidig som man overkom røft hav med høye bølger. Disse skipene betydde så mye for dem og deres eiere, at høvdinger og vikingkonger ble ble gravlagt i skipene sine. Dette sier mye om båtens status, og tankegangen om at et skip var nettopp det som skulle frakte en videre inn i det neste liv, og beskytte en mot farer og eventuelle hindringer på veien.

Moderne båtliv

I dag er båten i stadig større grad et fritidsremedium for mange mennesker. Stadig færre trenger båten til å for eksempel skaffe mat, etter hvert som fiskeriene optimaliseres og blir mer effektive. Shippingbransjen blir også mer effektiv, og man ser stadig nye eksempler på at kunstig intelligens i form av for eksempel førerløse skip vil kunne komme til å erstatte tradisjonelle jobber både til sjøs og til lands. Den samme teknologiske utviklingen gjelder for krigsskip og andre former for militære båter.

På denne siden kan du lese mer om ulike sider ved det moderne båtlivet, og få tips og inspirasjon til båt som hobby.