Hvilken båt passer for meg?

 

Enten du allerede eier båt og ønsker å oppgradere, eller om du er på jakt etter din første båt, er det viktig å gjøre seg opp noen tanker rundt båtkjøpet for man går i gang og anskaffer seg et nytt leketøy for bølgene. Særlig førstegangskjøpere, som ikke har så mye erfaring med båt og hvilke krav og kriterier man burde stille, vil kunne nyte godt av noen tips om hva man skal se etter, og hva man bør passe på. Mange av de som vurderer å gå til anskaffelse av båt, ender opp med å aldri kjøpe en. Ofte handler ikke dette om finansene, men heller om kunnskapen som kreves, og usikkerheten knyttet til tekniske egenskaper og vedlikehold.

Her får du noen tips til hva det er lurt å tenke på når man går til anskaffelse av båt, enten det er bruktbåt eller en splitter ny en. Kanskje blir du å se ute på bølgene i en nyanskaffet seilbåt?

Ett par nyttige tips til førstegangskjøpere

  • Det første tipset, og kanskje det aller viktigste også, er å velge riktig båt. Ikke så rent få sikler på spesielle båttyper av fancy karakter, med utallige hestekrefter og høy toppfart. Men da er det viktig å spørre seg: Er dette båttypen som passer for meg? Kommer jeg til å kjøre så fort, og kommer jeg til å anvende de ulike tekniske funksjonene? Dette henger også sammen med forståelsen. En grunnregel kan være at dersom man ikke trodde man trengte visse funksjoner som selgeren introduserer deg for – ja, så gjør du mest sannsynlig ikke det. Spør deg selv hvor ofte båten vil bli brukt, og om det er primært til fiske, vannsport, cruising eller transport.
  • Ny eller brukt? Dette kan være et vanskelig spørsmål, med mindre du allerede har sett deg ut en bestemt modell du vil gå for, som passer deg og dine ønsker perfekt. Men det er også et viktig spørsmål. Ofte kan nybegynnere ha fordeler av å kjøpe brukt båt. Dette skyldes at man ikke helt kjenner sine egne behov ennå, og at disse dessuten vil utvikle seg etterhvert som man får prøvd seg på vannet. Da er det dumt å kaste bort mye penger på en ny båt, om man likevel vil kjøpe ny i overskuelig framtid.