Verdensrekorder på havet

 

Det største frakteskipet

Kjært barn har mange navn, sies det. Det største skipet som noen gang er bygget, hadde så mye som fem ulike navn: Jahre Viking, Seawise Giant, Knock Nevis, Mont og Happy Giant. Skipet ble registrert første gang i 1979, da i Liberia. I perioden 1989 til 2009 var skipet på norske hender, før det ble vraket i 2010. Lengden på skipet var svimlende 1504 fot, noe som tilsvarer omlag 458 m.

Det største cruiseskipet

Av kommersielle cruiseskip, er det Bahamas-registrerte Harmony of the Seas som er det største, med sine 1188 fot, eller 362 meter. Dette cruiseskipet har et vell av underholdningstilbud og fasiliteter, blant annet 20 ulike spisesteder, basketballbane i full størrelse, en skøytebane, et teater med kapasitet til 1400 mennesker, og et eget “Central Park” for utendørs rekreasjon.

Den dyreste yachten

Når det kommer til fritidsyachter, er det ikke nødvendigvis størst som er dyrest. Her finnes det mange måter å oppgradere prisklassen på, og mange av eierne har prangende forbruk, hvor utseende og påkostede detaljer er viktig. Det er med andre ord kanskje ikke så overraskende at verdens dyreste yacht er gullbelagt, og er verdsatt til den nette sum av 4,8 milliarder amerikanske dollar. Båten har et eget innglasset serveringsdekk, og et meget luksuriøst soverom. Den ble etter sigende solgt til en malaysisk businessmann i 2011.

Den største tragedien

Den største ulykken på sjøen noensinne, målt i antall omkomne, inntraff da skipet Wilhelm Gustloff ble senket under 2. verdenskrig. Hele 9400 soldater og annet mannskap omkom. I fredstid er det Doña Paz-ulykken i 1987 som er den verste. Denne inntraff da skipet kolliderte med oljetankeren MT Vector. Her omkom 4386 mennesker. Bare 26 mennesker overlevde.