Leier en båt billigere enn å kjøpe?

Er du glad i båtliv og være ute på sjøen? Sommerhalvåret langs hele norskekysten er ideell for dem som heller vil være ute i båt enn å holde seg på landjorda. Men hva med vinterhalvåret? Er du beredt til å ta båten din på land, skrape og bunnsmøre den, eller hele tiden gå og se til den ved kaia for å pumpe vann og sjekke at ingenting er blitt ødelagt av vær og vind? Hvor mange dager og effektive timer i året har du egentlig tid og anledning til å være ute på sjøen i båt? Hvis man begynner å regne på det, vil det ofte lønne seg å bare leie en båt enn å ha ansvaret med å eie. Når du leier båt slipper du både vedlikeholdsarbeidet, kapitalbinding og verdiforringelse. Båtleie gir deg alle fordelene med å være på havet, men sparer deg for alle ulempene, kostnadene og merarbeidet med å eie.

Samle på opplevelser – ikke eiendeler

Hva vil du være fornøyd med når det gjelder deg selv den dagen du som gammel pensjonist ser tilbake på livet ditt? De fleste vil være enige om at det gjelder om å beholde helsa si, ta vare på familien, hjelpe andre, pleie tid med venner, ha et godt hjem og trygge alderdommen best mulig økonomisk. Opplevelser med adrenalin får hjertet til å banke fortere og gir kroppen en naturlig, egen rus som kan vare lenge etter at selve hendelsen er over. Du har sikkert merket det selv også. Hvordan det er å kikke på gamle bilder, video-opptak eller snakke om og tenke tilbake på en heftig opplevelse selv mange år i ettertid. Kanskje særlig når man blir eldre og ikke lengre kan ha et veldig aktivt liv selv, vil det være gull verdt å ha mange gode minner fra fortiden å tenke tilbake på. Hvis båtliv er hva som gir deg adrenalin-kick og frihetsfølelse, vil det å eie en båt kun gi deg èn type erfaringer og opplevelser. Hvis du derimot leier, kan du bytte mellom å seile, dra på fisketurer, kjøre fort i skjærgården og gjøre akkurat det du har lyst til den dagen.

Eie kan gi økonomisk frihet til å leie

Om du investerer pengene dine i eget hus, vil nedbetaling av huslånet og bygningens generelle verdiøkning, gi deg stadig bedre privatøkonomi. Om du vedlikeholder huset ditt gjennom f.eks å anskaffe deg verktøy og materialer fra Byggmax.no, kan du unngå at vær og vind skaper vann- og råteskader. Ofte skal det lite til å beskytte huset mot naturelementene. Innendørs vedlikehold og oppussing øker ikke bare salgs- og låneverdi på huset ditt, men gjør det rett og slett hyggeligere å bo der. Når boligen din øker i verdi og restgjelden på huset synker, får du råd til å både feriere bedre og økonomi til å vurdere å investere i mer eiendom – eller opplevelser. Enkelte kjøper seg gjerne en sekundærbolig med utleieformål. Leieinntektene kan fort overstige renter og avdrag på det nye huslånet. Dette vil igjen gi økonomisk handlekraft til å fylle livet ditt med mer av det du fortsatt savner og skulle ønske deg flere opplevelser av.